dilluns, 9 d’abril del 2007

[Setmana Republicana] Joan de Canyamàs, un heroi oblidat

Image Hosted by ImageShack.us

Un dels grans avanços que representà la Revolució Francesa va ser sens dubte la eliminació física i psicològica del monarca a mans del poble parisenc; una acte gràfic i revolucionari d'afirmació de sobirania popular - bé, i una separació no sols de cós i ànima, sinó de cós i cap de Lluís XVI-. Des de l'excussió de Lluís XVI cap monarca, cap mal governant, tornaria a descansar en pau.

La execussió de Lluís XVI

Gairebé 300 anys abans de l'execució de Lluís XVI, el 5 de desembre de 1492 a Barcelona, ciutat que llavors bullia - ni per primer ni per darrer cop- en plena postguerra i ocupació, que un pagés descontent de nom Joan de Canyamàs saltà sobre el rei Ferràn el Catòlic espasa en mà a fi d'agilitzar el pas del monarca a les altures. Aturat per la guàrdia del monarca just quan era a pocs centímetres de degollar al monarca, Joan de Canyamàs fou durissimament torturar pels carrers de la ciutat per acabar empalat sense vida als carrers del Barri de la Rivera de Barcelona - un barri gairebé destruït per Felip V de Borbó 79 anys abans de la execució popular a França del també Borbó Lluís XVI-.



Manuscrit que mostra l'intent de regicidi de Joan de Canyamàs

Canyamàs passà a l'oblit i Ferran el Catòlic juntament amb la seva muller Isabel la Catòlica continuaren amb la seva obra que molts avui en dia creuen digna de beatificació, es a dir; l'ocupació del regne de Granada en nom d'una falsa reconquesta, l'expulsió dels jueus de la península, la creació de la més radical de les inquisicions, l'apartheid per als moriscs ibèrics, l'inici del genocidi indigena al continent americà... i, el que és pitjor, l'adopció d'hàbits higiènics més que discutibles*. No seria fins a 1873 (381 anys d.C... de Canyamàs) que es declararia una efimera república espanyola - acompanyada d'intents de declarar l'Estat Català-. A 414 d.C., el 1906, el també català Mateu Morral fracassaria al intentar dinamitar al monarca Alfons XIII durant la seva passejada nupcial. Dinou anys després un grup de membres d'Estat Català tramaria l'assassinat del mateix monarca a Barcelona sense éxit. No seria fins a la primavera de 1931 ( 439 d.C.) que Alfons XIII fugiria donant lloc a la Segona República Espanyola... Un experiència republicana que seria aixafada pel feixisme - i les pròpies contradiccions internes- , un feixisme que anys després retornaria a la monarquia al capdavant de l'Estat Espanyol. I així seguim, a 515 anys de Canyamàs.

Manifestació Republicana a València


Recordem a Joan de Canyamàs?!


*La reina Isabel la Catòlica es vanagloriava d'haver-se banyat tant sols en dues ocasions.