diumenge, 27 de maig del 2007

O "el Fary" o res!







Jo, un més del partit guanyador... l'abstenció.

dissabte, 26 de maig del 2007

3:15






Hay un solo niño bello en el mundo y cada madre lo tiene
José Martí, poeta i revolucionari cubà

dimarts, 22 de maig del 2007

Historietes andaluses (I) Les bodegues del "Tio Pepe"




Des dels temps de primària no realitzava una visita guiada a un centre de producció i una visita a les bodegues Gonzalez Byass de Jeréz de la Frontera va ser una forma de recuperar aquesta pràctica. La visita ja de partida pintava millor que la darrera que recordava ( Cal dur a nens de 10 anys a veure com una gallines leproses y desplomades en gàbies de 30x30cm ponen els ous que mengem?) i a més incloïa una regada estomacal amb finos i vinos dulces de la tierra.






El més destacable de la visita sens dubte la noia que feia de guia, una espectacular andalusa de vint i pocs, cabell castany, pell bruna i uns ulls foscos de mirada penetrant... i salero jerezano, per si fos poc! Preciosa. La resta, doncs un viatge per les bodegues en un d'aquells trenets turistics, quatre dades poc rellevants sobre la Història de les Bodegues i com sol passar a les espanyes la "Carta Juan Carlos". Es a dir, la utilització de "el rey" o la casa reial per a demostrar l'excel·lència d'un indret o producte ( "aquí celebra sus recepciones la casa real cuando viene a Jerez", "Este és el Brandy que ofrece el rey en sus recepciones...") que d'estendre's un xic més ens durà a sentir frases com "Esta és la farlopa que se mete Marichalar" al món del trapitxeo o "Con esta escopeta el rey mató a su hermano" a les Armeries...





Cuatre pinzellades sobre les bodegues:


- Les va fundar 1830 i escaig un tal Gónzalez de Jeréz amb l'ajuda del seu tiet (el "tio pepe") i anys després amb l'entrada de capital anglès (d'un tal Byass) la companyia va anar creixent fins a ser la segona empresa de vins i aiguardents d'Andalusia... la primera és Osborne, nom que no es pronuncïa en tota la ruta.


- Una de les gràcies del lloc és que en la part antiga de les bodegues moltes botes estan firmades per personatges famosos que hi han passat. Grans personatges hispànics com Juan Carlos I - como no!- , Isabel Pantoja i Fernando Alonso hi figuren conjuntament amb tristos personatges de la cultura universal com Rafael Alberti, Orson Wells o Picasso.


- Una de les gràcies de la visita és poder veure com els ratolins acudeixen a veure d'una copa de "Tio Pepe" amb una escaleta... solen acudir, es veu, però no va ser així el dia de la meva visita...


Acabat el "garbeo" les degustacions, molt recomanables en dejú ja que no sols es nota més l'aroma dels vins sinó que un surt amb el puntillo i content de la visita... I a part, les tapes surten el triple de cares que a quansevol taverna de Jeréz i com a bons catalans no hem de perdre les arrels fora de casa.



Fotos: 1. Servidor amb la seva germana 2. La guia de les bodegues (llàstim de fotos de mòbils!) 3. Bota firmada per Isabel Pantoja (askatu!)

dilluns, 7 de maig del 2007

Una veritat com un temple...











(feu-hi "click" per fer gran)