dilluns, 28 d’abril del 2008

Un aniversari incòmode

(per a l'Accent 129)


ETA 1958-2008: Medio siglo de historia

Iker Casanova

Editorial Txalaparta

2007

504 pàgs


Mig segle és molt temps, més que mitja vida. Donat el ritme que esta prenent la història de la humanitat, en un espai de cinc dècades les societats i les supraestructures que les dominen canvien i evolucionen de forma vertiginosa. Tanmateix hi ha excepcions, i una d'elles és el País Basc. El llibre que ressenyem arranca cinquanta anys enrere, en una Euskal Herria ofegada per la repressió franquista i arriba fins els temps moderns, en els que aquesta repressió contra la dissidència continua més present que mai malgrat el temps transcorregut des de la mort del dictador. Només cal pensar que l'autor d'aquest llibre, el periodista Iker Casanova, es troba actualment encarcerat després de ser jutjat en macrosumari 18/98, en el que l'Estat Espanyol seguint criteris polítics de molt dubtosa legalitat judicial - discutida fins i tot pels tribunals europeus - va imputar a 64 activistes abertzales sota l'excusa d'una suposada integració integració en banda armada.


Enguany és compleix el cinquantè aniversari de la fundació d'Euskadi ta Astasuna (ETA), l'organització que ha marcat gran part de la pauta política del País Basc i l'Estat Espanyol en les darreres dècades. Nascuda d'una ruptura generacional i ideològica al sí del Partit Nacionalista Basc, ETA va esdevenir la major organització d'oposició al franquisme i a la sortida pactada de la dictadura durant transició. Parlem per tant d'una important efemèride, que tanmateix resulta incòmode per molts, ja la existència d'ETA - a part del drama humà que arrossega al darrere- no és més que una evidència de les importants mancances d' un Estat que es diu democràtic però que ofega als seu sí a diversos pobles i alhora privilegia a aquells que durant quaranta anys van beneficiar-se d'un règim feixista i criminal.

ETA 1958-2008: Medio siglo de historia és un obra fonamental per entendre no sols la aparició i evolució d'un dels grups de lluita armada més antics del planeta sinó també la història contemporània del poble basc i el seu conflicte centenari amb els estats espanyol i francès. Es tracta d'una obra necessària i molt ben documentada que condensa de forma amena un fascinant i compuls cicle històric marcat pel terrorisme d'estat, la lluita armada i la resistència popular; un cicle obert que sols conclourà amb l'autodeterminació del poble més antic d'Europa.

Si bé entre la bibliografia relacionada amb ETA ja existien títols molt recomanables, el llibre de Casanova aconsegueix teixir una excel·lent panoràmica històrica que compta amb la virtut d'arribar fins al moment present. Més enllà de la narració de fets, el punt fort de l'obra són certs apunts interpretatius dispersos que aporten certs clars en un conflicte molt obscur. Un d'ells: malgrat les innombrables escissions i organitzacions que han reivindicat les sigles d'ETA, sempre ha sobreviscut aquella que ha aposat pels principis ideològics fundacionals de l'organització; l'aposta conjunta i indestriable entre la plena sobirania del poble basc i la construcció d'una societat socialment més justa.

1 comentari:

Ernesto ha dit...

EL llibre ha de ser interessant. A veure si el trobo.
Crec que actualment hi ha molt poca gent que sigui conscient dels arrels i causes, passades i actuals, del conflicte basc.
Per cert, com és el meu primer comentari, aprofito per felicitar-te pel blog. M'agrada molt. A veure si t'animes a escriure més sovint.