dimarts, 23 de setembre del 2008

Eleccions a l´imperi nord-americà: un joc on l´elit sempre guanya

(Per a l'Accent 138)







Haver nascut en territori dels Estats Units d´Amèrica, ser major de 35 anys i haver viscut com a mínim 14 anys al país. Aquests són els requisits imprescindibles per a poder ser president de la gran superpotència militar del món actual, però n´hi ha dos més que si bé no estan normativitzats, són tant o més exclusius: pertànyer a un dels dos grans partits i ser ric (o extremadament ric). De fet, des de l´elecció de George Washington com a primer president de la federació el 1789, tots els presidents electes han estat membres del segment més pudent de la societat.

Aquesta elitització de la política prové del sistema polític dels Estats Units. Va néixer el 1787 a partir de la redacció de la vigent Constitució per part d´un reduït grup de membres de la minoria rica, blanca, anglosaxona i protestant que fins llavors havia estat la classe colonial privilegiada. Aquesta elit va crear un sistema pensat per a les seves necessitats com a classe dominant i, des de llavors, la democràcia nord-americana arrossega un llast antipopular que malgrat l´existència de sufragi universal, deixa en mans d´una minoria molt reduïda els grans afers d´Estat.

El sistema electoral nord-americà és extremadament complex. Un dels seus pilars és el del finançament de les campanyes polítiques, autèntic filtre que permet sols a aquells que gaudeixen de recursos i de bones connexions amb el món financer poder optar a la presidència. Tot candidat compta en començar amb els seus recursos alhora d´enfrontar-se a un procés electoral, ja siguin unes eleccions primàries (els votants trien el candidat del partit a la presidència) o presidencials. Per tant, aquells que gaudeixen de majors recursos parteixen amb millors possibilitats per guanyar. Tanmateix, el finançament electoral té després dues maneres de recaptar fons; la primera és el finançament públic, que atorga al candidat 20 milions de dòlars però li impedeix recórrer a cap altre font de finançament. L´altre font de finançament és privat, i té lloc a partir dels diners que aporta el partit i de donacions privades. En principi és limiten a com a màxim 2.000 dòlars per ciutadà, però un buit legal permet usar diner privat per fer campanya de manera il·limitada sempre i quan no es demani el vot explícitament pel candidat. El sistema de finançament privat és molt més profitós pels candidats dels dos grans partits ja que els dóna molts més recursos que el sistema públic i els permet tenir diners per optar a una projecció pública i mediàtica que de fet, fa dels Estats Units un país bipartidista (sols durant aquest passat mes d´agost, el candidat demòcrata, Barack Obama, va recaptar 66 milions de dòlars en donacions, tres vegades més que el que ofereix el sistema de finançament públic).

Les donacions privades als candidats, lluny de ser desinteressades, són un contracte no escrit entre el polític i el donant a fi de respectar el primer els interessos del segon. Ja que són les grans corporacions les principals donants de demòcrates i republicans, són elles qui marquen les línies generals de les polítiques de Washington. Aquesta "corporativització" de la política és percebuda molt negativament pel ciutadà nord-americà de classe mitja, com mostren totes les enquestes des de fa tres dècades. Per això, campanya rere campanya, hi ha la irònica situació que els candidats presidencials ataquen les grans corporacions per atreure el vot popular alhora que són elles qui els paguen les campanyes i els marquen l´agenda política. Una simple mostra del gran grau de cinisme del sistema.

Més enllà de la dependència del sector privat, el sistema electoral nord-americà conté elements que elititizen encara més el seu funcionament. Per començar, els electors s´han d´inscriure per poder votar i per poder fer-ho han de complir els diversos requisits que exigeix cada estat; així, per exemple, a Alabama tot votant ha de prometre fidelitat a la Constitució i no pertànyer a cap grup que pretengui derrocar el govern així com no patir trastorns mentals. Tanmateix és la prohibició de vot a tots aquells que han estat a presó, vigent a la majoria d´estats, un dels elements que accentua el classisme i racisme del sistema (actualment hi ha més de 7 milions de nord-americans encarcerats, més d´un terç negres). A tot això, cal sumar-hi el fet de que el president és escollit de forma indirecta. Els votants trien delegats (un nombre determinat per Estat, qui obté el major nombre de vots s´enduu tots els delegats de l´estat) i són ells qui trien el president de la federació, fet que resta molta força al vot popular. A més, en un país on l´estat cedeix gran part del seu paper al capital privat -des de la sanitat fins a les presons-, és qui gestiona els sistemes de vot, l´elaboració de les llistes de votants i fins i tot el recompte electoral.

És en aquest context, en un sistema nascut ja pres dels interessos d´uns pocs, que el pròxim 2 de novembre se celebraran unes eleccions presidencials on alguns, els més rics i poderosos, ja ho tenen gairebé tot guanyat.

dilluns, 22 de setembre del 2008

Una web amb "grans aspiracions"...







La xarxa és un espai extremadament curiós; cercant la lletra de la cançó del gran Johnny Cash que penjo uns centimetres més amunt, he anat a petar a cocaine.org, una pàgina dedicada totalment al submón d'aquesta droga derivada de l'arbust de coca. Algunes dades curioses que publica la web:

  • Amèrica Llatina exporta anualment 1000 tonelades d'aquesta substància a l'any.
  • Documents desclassificats de la CIA confirmen els tractes de l'agència amb cartels de la coca durant els anys 80 per combatre la "subversió comunista"
  • Els cocainomans perden tot apetit sexual si consumeixen la droga de forma molt periodica, si bé al principi de l'addicció tant ells (com les rates de laboratori) mostren una hiperactivitat sexual.
  • La cocaïna és un gran analgèsic, que utilitzaven en petites cuantitats Winston Churchill i la reia Victòria.
  • El sant pontifex Lleó XIII consumia un derivat de la fulla de coca anomenat "vi de coca". Tenia un farmaceutic cors particular que li preparava i administrava.
PS: La cançó, que tracta sobre un home que passat de droga i alcohol mata a la seua dona, no és original de Cash. Un tal TJ.Arnal la va compondre el 1947 i un any després era en el top 20 de les ràdios Americanes. Entre els artistes que l'han tocat hi ha Woodie Gurthrie o Bob Dylan, si bé la versió de Cash és la més coneguda.

dissabte, 20 de setembre del 2008

Sons multicultis de la Barcelona actual







hOlllAaa Maaaasaje


( dit per les filles del gran imperi mandarí, a qualsevol platja de la Catalunya Central... '10 eulos')




SeRveSsa-BiEr

(Expressió clàssica dels parlants urdus de Ciutat Vella... en cas de trobar-se el paki a la platja, l'oferta sol incloure també "Cocacolaaa, faaanta, 'gua " )



haxix, cokein
( dita dromederia de poca monta. També a Ciutat Vella, intercalada sovint amb el "servessa-bier")




dimecres, 10 de setembre del 2008

"Se abrirán las grandes alamedas"





Demà és dia onze. 11 de setembre. El que hauria de ser una diada de dol, reivindicació i conmemoració. Dia en el que els catalans recordem la capitulació de la ciutat de Barcelona davant les tropes felipistes i l'ocupació de la nostra terra per part de Castella. A raó d'aquell dia 11 som el que som, un poble sense estat format per uns països sense nom...

Però hi ha més 11 de setembre a recordar, amb dol, ràbia i esperança en la victòria - que si arriba mai és tardana -. No parlo de l'incendi del reichstag que van representar els atemptats de Whashington i Nova York de 2001. Allò també va ser una tragèdia, sobretot perquè va permetre al nucli dur de les classes dirigents de l'imperi obrir una nova etapa de militarisme i neocolonialisme agressiu. De fet, va ser aquest mateix nucli dur, amb obscurs personatges com Donald Rumsfeld, qui va provocar aquell fatidic 11 de setembre del que vull parlar: 1973, Xile, un exercit revoltat contra un govern legítim ofega amb sang l'esperança d'aconseguir una vía democratica i oberta cap al socialisme.

Aquell 11 de setembre va ser el final d'un somni, no sols per Xile i l'Amèrica Llatina, sinó per tots aquells que creien en un món més just. Tal i com cinc anys abans dins del 'camp socialista' els tancs russos van acabar amb el socialisme de rostre humà txeco-eslovac ( val a dir que els ciutadans de Praga van rebre als tancs soviètics desafiant-los puny en alt cantant La Internacional ) , l'aixecament de l'exercit xilè coordinat molt estretament per la CIA va finiquitar una experiència similar al 'camp capitalista'... tot deixant un rastre de milers de morts, desapareguts i centenars de milers d'exiliats. Aquell dia el Palau de la Moneda, la seu presidencial, va ser bombardejada i des d'allà Salvador Allende es va dirigir als xilens per ràdio, poc abans de suicidar-se amb un kalashnikov (regal de Fidel Castro) per no caure viu en mans dels bàrbars enemics del poble xilè. En la seva despedida Allende no dubtava en confiar tard o d'hora en la victòria de l'home sobre tota opressió: "Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre, para construir una sociedad mejor."




I al cap i a la fi, el millor homenatge a qualsevol 11 de setembre, a qualsevol injustícia o victòria de la reacció i la tirania és sols un: La Victòria!

dilluns, 1 de setembre del 2008

Les parets parlen




Si bé la gran majoria de fotologs no són més que la compilació de fotos de quill@s de festa adornats amb poesia barata, hi ha alguna digna excepció. La més notable que jo he trobat s'anomena "les parets parlen" i mostra de forma gairebé diaria fotografies d'escrits delirants, enginyosos, freaks i/o de protesta apareguts a murs i parets dels Països Catalans.



Si teniu fotografia per l'estil, podeu col·laborar amb aquesta excel·lent iniciativa a lesparetsparlen@gmail.com