dissabte, 8 de desembre del 2007

Veneçuela: per ara,.. 'No'

El 28,25% dels veneçolans vota en contra de la reforma constitucional, el 27,17% a favor i el 44,58 % s'absté.

Primer revés electoral per Hugo Chàvez des de que va ser escollit president de Veneçuela el 1998. En el referèndum celebrat el passat 2 de desembre els qui s'oposaven a la reforma constitucional que proposava Chàvez van aconseguir una estreta victòria sobre els favorables a la reforma. Poc més de 150.000 vots, però suficients per aturar la reforma. Per ara.

El president veneçolà va comparèixer la matinada del dia 3 amb el 80% dels vots escrutats i va reconèixer la victòria dels seus opositors. Chàvez és però un home tenaç que sap per experiència que perdre una batalla no significa perdre una guerra. Per tant no renúncia a tornar a presentar una nova proposta de reforma constitucional en un futur no molt llunyà.

Les claus del No

Encara és d'hora per valorar en profunditat les claus del resultat del plebiscit. Tanmateix dues coses queden clares; l'abstenció va perjudicar clarament a Chàvez i el bloc de l'oposició gairebé no va créixer electoralment. Tres milions d'electors que van votar a Chàvez a les presidencials de de 2006 no van donar-li suport en en aquesta ocasió, però l'oposició només va recollir 200.000 vots més.

La majoria del poble per tant no és posiciona a favor dels contraris a la Revolució Bolivariana, però sí arrossega un cert esgotament i desengany. Tot i les importants millores en sanitat i educació introduïdes pel govern i la grandiloqüència de les paraules de Chàvez, Veneçuela continua sent després de nou anys de govern bolivarià un país dividit desproporcionalment entre una minoria benestant i una majoria que viu en la pobresa. La corrupció és a més un mal endèmic del país i afecta totes les capes de l'administració. El govern Chàvez haurà de moure fitxa i reconquerir amb fets a les masses que li han donat suport. Les mateixes que amb la seva mobilització espontània al carrer van salvar-lo del cop contrarrevolucionari de 2002.


per a l'Accent 120

_________________________


Vist des de Barcelona, especialment lamentable ha estat la cobertura que els mitjans d'aquí han fet de la campanya electoral i el referèndum. Una atenció enorme, una sola postura (contrària a Chàvez, clar) i una informació molt pobre.

Un exemple i no dels casos més extrems (El País, El Mundo, La Vanguardia...). En un informatiu vespre de TV3, la "nostra", es va arribar a afirmar que en cas de guanyar el "SI", Chàvez esdevindria un "Dictador democràtic". Un nou i interessant concepte buit i contradictori de desinformació massiva.


Uns conceptes aquests que permeten dir que:

" Una Bomba intel·ligent [sic] ha causat danys col·laterals [civils, nens i dones sobretot, matxacats en massa] en una operació de seguretat [palestins civils assassinats per l'exèrcit israelià] en resposta a un atemptat terrorista [israelians civils assassinats per la resitència palestina]"



Chapeau!
Ens teniu ben desinformats... com voleu...

1 comentari:

Jobove - Reus ha dit...

en la desinformació està la clau del poder, és llarg d'explicar però és així

gracies per passar pel nostre blog
salutacions des de Reus