dimarts, 29 de gener del 2008

Un Segle d'imatges (I)






1960 - Fidel Castro a la XV Assemblea General de les Nacions Unides

Fidel Castro era llavors la figura mediàtica més important del món, tenia 34 anys i entre 1956 i 1959 havia capitanejat una èpica lluita guerrillera sense treva contra la dictadura de Batista.

La seva estada a Nova York va ser tota una aventura. Només arribar, a l'aeroport milers d'ultradretans van apedregar la delegació cubana i l'hotel on aquesta s'havia d'allotjar és negà acollir-la. Davant la negativa de tots els hotels a deixar-los fer nit, Castro decidí acampar al Central Park ja que segons ell "després de passar anys a l'intempèrie a Sierra Maestra ja li havia agafat el punt a dormir així" però al darrer instant l'amo de l'Hotel Theresa del Harlem va enviar una invitació gratuïta als cubans per fer-hi nit. El Harlem va sortir al carrer a rebre Castro i fins a la seva partida els carrers van ser plens d'humils negres que volien celebrar la visita del seu ídol al barri. Al Theresa - establiment sovintejat per autèntics cracks de l'Amèrica Negra com Louis Amstrong o l'enorme Jimmy Hendrix- Castro es va renuir amb Malcolm X i l'egipci Nàsser. La visita a Nova york també va servir per fer contactes amb els que haurien de ser, per la inèrcia de la situació, els padrins de Cuba; els soviètics. Castro va impressionar-los profundament i no sols per la seva resistència al vodka (que sembla que va ser prou bona). Kruishev va dir després de conèixer al cubà: " No se si Fidel és comunista, el que està clar és que jo des d'ara sóc fidelista"

1 comentari:

Ardegu ha dit...

Un gran moment a la història on encara hi havien esperances en bona part del món. Esperances que semblen haver desaparegut per complet i només resten en les ments de "4 bohemis idealistes".

I es que si t'enfrentes al món estàs comdemnat pràcticament a perdre, i lo més increïble de tot és que encara resisteixen.

Com ja va dir ell: La Història l'absoldrà.