divendres, 29 de febrer del 2008

Stajanov i la TMB...





El miner soviètic Alexei Stajanov va comptar amb dos mèrits a la seva vida, aparentment contradictoris entre ells. D'una banda, va ser condecorat com Heroi del treball soviètic el 1970, i de l'altre, va esdevenir el treballador més odiat de tots els temps entre la classe treballadora del seu país.

Perquè? L'any 1935 en plena aplicació dels plans quinquennals* per part de Stalin aquest miner ucraïnès va tenir la gran idea d'inventar-se un sistema voluntarista d'acceleració de la producció, l'estajanovisme, que el poder soviètic va convertir en doctrina oficial i va imposar arreu del país, endurint encara més les precàries condicions de vida del proletariat a la "gran pàtria dels treballadors".

En definitiva, que l'anomenat Stajanov amb la seva motivada va putejar a tothom i va fer més fosc el socialisme, on en principi l'oci i la cultura haurien d'haver substituït poc a poc al treball...

Alexei Stajanov ensenyant a un miner


De fet, el cunyat de Marx, Paul Lafargue ja va escriure sobre la mandra coma principi revolucionari a "El Dret a la mandra"... clar que l'home era d'ascendència cubana i ja se sap que el caribenys són poc treballadors tal i com mostra l'anunci de "Malibú" ( tothom sap que la publicitat mai no enganya...)


I tot això a que ve? doncs a res com sempre que escric aquí... o no, i el fabulós tríptic manipulador que acabo de trobar-me a la bústia de casa acaba de fer-me'n enrecordar d'Stajanov...

... És fantàstic sens dubte que una empresa com TMB, amb voluntat de servei públic i on els directius cobren més que el president del govern ( burros no en són!) es gasti els diners en uns triptics on la manipulació arriba fins a les comes. Fantàstic és que afirmin que són els primers en voler donar dos dies seguits de feina als conductors ( Collons! dons els hi poden donar JA!) i que la protesta és circumscriu a una minoria violenta ( les minories sempre són violentes...) i mandrosa que vol treballar menys i cobrar més, com si això darrer fos una novetat en les vagues... Ara només els falta trobar a un conductor cocaïnòman que treballi 23 hores al dia sense descans ( 1 hora és per anar a la zona Franca) i fer-lo Heroi del Treball de la TMB...!

I al transport públic recordeu, sempre que pugueu paga Montilla!


*Cal dir que l'economia planificada era una idea de l'oposició d'esquerra de Trotski i companyia. Stalin s'hi va oposar fins el moment que va acabar amb aquesta oposició i va començar a aplicar els plans. Bujarin i l'ala dreta dels Bolxevics eren partidaris d'un sistema més gradualista pròxim a la NEP i aliats d'Stalin contra Trotski, quan aquest ja no pintava res Stalin es va desfer de tots ells.
També cal dir que l'economia de planificació sovièticaés el millor sistema mai pensat per fer un pas aceleradissim del feudalisme a la indústria moderna ... això sí, sense comptar amb un alt cost humà, clar...



PD: Ha quedat molt anarkia y birra fría avui això...